lauantai 11. lokakuuta 2014

1001 - BlackNäin se kymmenes kausi alkaa. On kuusi viikkoa yhdeksännen kauden viimeisen jakson tapahtumien jälkeen ja Sam on etsinyt Deania koko sen ajan. Sinä aikana hän on muun muassa satuttanut olkapäänsä niin pahasti että hänellä on käsi paketissa ja Castielin enkeliesanssi hupenee entisestään. Miten Sam olkapäänsä satutti, sitä emme vielä saa tietää.

Sam on epätoivoinen etsinnässään. Niin epätoivoinen, että hän turvautuu aika kyseenalaisiin keinoihin saadakseen tietoa ulos demoneista. Ei että minä vastustaisin demonien kiduttamista, mutta kidutus on kuitenkin aina kidutusta. Sen tekijältä vaaditaan kuitenkin tietynlaista hieman häiriintynyttä mielentilaa.


Castiel on myös aika huonolla tolalla, hänen varastettu enkeliesanssinsa hupenee nopeasti ja tämän seurauksena hän on aika sairas. Cas ja Sam ovat pitäneet toisiinsa yhteyttä Deanin katoamisen suhteen mutta Castiel on tällä hetkellä vielä enemmän kiinni enkelten sodan jälkimainingeissa.


Vaikka toivonkin, että tylsiä enkeleitä ja heidän tylsää sotaansa - puhumattakaan siitä typerästä Metatronista - nähdään tällä kaudella vähemmän niin silti tämän jakson keskustelut vapaasta tahdosta jäivät mieleen. Erityisesti minua kiinnosti se tapa, millä Hannah suhtautui tähän kaikkeen. Hän oli selvästi hämillään siitä miten kapinalliset enkelit Adina ja Dar sekä Cas ottivat ajatuksen vapaasta tahdosta avoimin mielin vastaan, hän kun on selvästi vielä enemmän sitä mieltä että enkelten kuuluu olla tottelevaisia sotilaita. Mutta silti hän oli valmis avautumaan keskustelulle ja kyseenalaistamaan oman ajattelutapansa. Minä pidän tästä Hannahista, hän on kiinnostava.


Dean ja Crowley ovat puolestaan tien päällä kuin mikäkin veijariparivaljakko. Dean vetää viinaa, karaokea ja naisia niin että päässä pyörii ja Crowley pyörittelee silmiään vieressä. Vaikka minusta on toisaalta kiva nähdä Dean taas huolettomana, villinä ja vapaana, niin silti tässä Demoni-Deanissä (Deanmon kuten häntä kutsutaan) on jotain ahdistavaa ja surullistakin. Dean vetää tämän normaalibiletyksensä niin vahvasti yli, että väistämättä minulle tulee mieleen että hän tekee sen tehdäkseen vahvan pesäeron ihmisminäänsä. Mikä saa minut ajattelemaan, että hän haluaa irroittautua siitä ihmisminästään koska hän vihasi sitä puolta itsessään niin paljon. Deanin itseinho on tuttu teema tässä sarjassa ihan alusta alkaen, mutta sen tuttuus ei tee siitä yhtään vähemmän ahdistavaa.


Tämä irroittautuminen mutta toisaalta myös sisäinen taistelu näkyy selvästi silloin, kun Cole soittaa Deanille ja kertoo pitävänsä Samia vankinaan. Vanha Dean olisi rynnännyt Samin perään. Uusi Dean puolestaan ei tee elettäkään mennäkseen Samin perään. Salaa hän taitaa jopa toivoa Samin olevan jo kuollut. Näin hän pääsisi helposti eroon siitä yhdestä ainoasta ihmisestä, josta hän välittää edes vähän. Mutta silti hän uhkailee Colea väkivallalla ja kuolemalla.


Crowley puolestaan jaksaa vielä toistaiseksi katsoa Deanin huonoja karaoke-esityksiä. Mutta hän haluaa jotain muuta, ja se on hallita Deanin kanssa täydellistä helvettiä.
Rakastavaisina. Sillä hyvänen aika, Crowley käy ihan kuumana Deaniin.
Hän ei vaan taida tajuta, ettei Deania noin vaan hallita ja kahlita. Dean on kuin luonnonvoima, joka irti päästessään tekee sen mitä luonnonvoimat tekevät; ihan mitä hän vaan haluaa.

Crowley sanoin erään asian, joka jäi hieman mietityttämään minua. Onneksi Jeremy Carver selvensi sitä Entertainment Weeklyn haastattelussa:
I want to clarify something. Crowley said the Mark of Cain had to be sated or else Dean goes full Demon? Isn’t he already?Crowley is saying, “I’m keeping you sharp by giving you demons to kill and that is sating the Mark because the Mark needs to be sated, and if you don’t sate the Mark, then the Mark eventually takes you over even more.” So [Dean's] on this knife’s edge of yes, the Mark has already turned Dean into a demon, so if you don’t sort of feed the beast, the Mark will potentially take you over even more.

Eli Dean on jo demoni, mutta hän on vielä jotenkin kasassa. Jos Kainin merkkiä ei ruoki tappamalla, mitä Dean tekee tappaessaan Abaddonin seuraajia, se ottaa vallan ja Dean on kaiken kontrollin ulottumattomissa.


Minulle jäi tästä jaksosta ensikatsomalta vähän hämmentynyt olo, mutta vähän makusteltuani sitä huomaan miten fiksusti se on rakennettu. Se asettaa kiinnostavia kysymyksiä ja esitteli muutaman todella mielenkiintoisen hahmon. Mitä Dean oikein teki Colen perheelle mikä sai tämän kantamaan niin vahvaa kaunaa näin monta vuotta? Ja mitä Samin olkapäälle tapahtui? Kuinka pitkälle Sam on oikein mennyt veljensä etsimisessä? Sen saamme nähdä.

Pinnallisten huomioiden osio:

Pat Benatar, Heartbreaker. Niin nappiin osunut kappalevalinta. Biisihän kuvailee Deanin ihan sanasta sanaan. Kuuntele Spotifyssa ››

Jos Supernatural olisi jonkun amerikkalaisen kaapelikanavan sarja, Demoni-Dean tekisi kohtaamilleen yhden illan hoidoille aika paljon rumempia asioita kuin ottaisi, jättäisi ja vähän solvaisi. Enkä minä välttämättä haluaisi nähdä sitä.


Bitch-Jerk on Samin ja Deanin välinen juttu! Crowley sinä mulkvisti. Dean sinä mulkvisti.


Hannah kärsii matkapahoinvoinnista. Sympaattista.


Crowley voisi ainakin yhden asian tehdä ihmiskunnan puolesta. Ja se on meidän pelastaminen Dean Winchesterin karaokelta. Hyvänen aika, se oli kamalinta mitä olen aikoihin kuullut.


Vaikka Dean on paha, väkivaltainen ja laulaa kuin kurkkuvaivainen karju niin hän on yhä mielestäni tosi kuuma. Dean Winchester ja Tom Hiddlestonin Loki, poikkeukset jotka vahvistavat minun "Pahat pojat ovat tylsiä" -sääntöni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun jätät kommentin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails