perjantai 14. helmikuuta 2014

0913 - The Purge
Suurin osa tästä jaksosta ei ollut mitenkään ikimuistoinen, aika tavallinen viikon hirviömetsästys. Sam ja Dean työskentelevät yhdessä mutta välit ovat kireät. Toki Sam ja Dean yleensäkin piikittelevät toisiaan, mutta hyväntahtoisesti. Nyt he tiuskivat, naljailevat ja ilkeilevät, eivätkä edes lievän ärtyneesti vaan todella kireällä ja kiukkuisella tavalla.


Jakson sivuhahmot, ällöttävää viikon rasvanimijämonsteria myöten, olivat aika mitäänsanomattomia lukuun ottamatta rouva sheriffiä. Sheriffi Donna Hanscum, ihanalla aksentilla puhuva pyöreä ilopilleri ei ollut aivan yhtä ihana kuin Jody Mills, mutta kiva silti. Hän oli minusta miellyttävän samaistuttava ja aito, sympaattinen hahmo. Ja se aksentti oli mahtava, suoraan Fargosta.


Supernatural on ennenkin tehnyt tällaisia jaksoja, jossa itse jakso ei ole niin erikoinen mutta lopussa heitetään kehiin pieni sähikäinen. Niin nytkin. Ensimmäistä kertaa aikoihin saamme tietää mitä Sam ajattelee tästä kaikesta, kunnolla. Tähän mennessä kaikki on nähty Deanin näkökulmasta, mutta Sam oli se jolle tämä kaikki tapahtui, joten hänellä on jotain sanottavaa.

Ja niin hän sanookin. Sam lataa kaiken pöytään ja sanoo Deanille suoraan, että tämä on itsekäs. Dean kuvittelee olevansa suuri sankari, Samin pelastaja, joka uhrautuu epäitsekkäistä syistä mutta Sam on eri mieltä. Ja minä olen Samin kanssa samaa mieltä. Sam on oikeassa sanoessaan ettei vastaavassa tilanteessa uhrautuisi Deanin takia vaan antaisi hänen kuolla. Niin paljon kuin se sattuisikin, se olisi oikein tehty.


Sam on tehnyt näin kerran aikaisemmin, kahdeksannen kauden alussa. Hän jätti Deanin Kiirastuleen ja jatkoi elämäänsä. Kyseinen juonikuvio ei ollut kauhean hyvin toteutettu lähinnä sotkuisen ja kemiattoman Amelia-kuvion takia, mutta teema ja Samin ajatukset olivat samat. Kyse ei ole siitä etteikö Sam rakastaisi ja kaipaisi veljeään vaan siitä, että Sam kykenee näkemään Deanin itsestään erillisenä olentona joka tekee omat valintansa. Dean ei puolestaan tähän kykene, tai ei halua kyetä.


Deanille Sam on yhä suojeltava pikkuveli jonka koko olemassaolo kietoutuu häneen. Ei häntä voi tästä syyttää, sillä siihen John hänet kasvatti pienestä pitäen. Että kiitos vain, John (kätevää miten kaiken saa aina pistettyä Johnin syyksi). Mutta Deania voi kyllä syyttää siitä ettei hän ole aikuisiällä aktiivisesti yrittänyt päästä tästä ajattelutavasta eroon. Tilanne vaatii Samilta tällaisen tylyn purkauksen että Dean herää todellisuuteen.


Näitä heräämisiä on aina sattunut pienimuotoisesti silloin tällöin vuosien mittaan ja pieniä parannuksia on sattunut. Nyt on kuitenkin lopullisen heräämisen aika, sillä muuten veljessuhde on kunnolla poikki.


Ensimmäistä kertaa aikoihin samaistuin Deanin sijaan Samiin. Minä olen joitain vuosia sitten käynyt oman isosiskoni kanssa hyvin samansisältöisen keskustelun hyvin samanlaisista syistä. Se ei ollut kaunista kuunneltavaa, kyyneliltä ja huudosta käheiltä kurkuilta ei vältytty, mutta se riita oli pakko käydä. Välimme olivat sen jälkeen monta kuukautta hieman jäähtyneet, mutta pikkuhiljaa ne lämpenivät taas, nykyiseen hyvin terveeseen ja tasa-arvoiseen tilaansa.

Sisarussuhteet ovat kuin mitkä tahansa perhesuhteet. Ne ovat monimutkaisia, ärsyttäviä ja välillä aivan uskomattoman vaikeita. Ja välillä ne vaativat sen, että yksi osapuoli vetää tylysti rajat ja pakottaa toisen osapuolen katsomaan peiliin. Mutta kun ne toimivat, ne ovat mieletön voimavara ja suuri rikkaus ihmisen elämässä. Sormet ristiin, että saamme nähdä Deanin ja Samin viimein rakentavan kunnon tasa-arvoisen veljessuhteen, sillä sellaista olisi ilo seurata.

Pinnallisten huomioiden osio:

Hirviöiden tappamisen on oltava kaloreja kuluttavaa puuhaa, ei Dean muuten pysyisi noin timmissä kunnossa.


Ihana häämekko. Tai sitten ei.


"You're not the only one who has dated someone bendy." MIAU, Sam, kynnet esiin!


Sam, maailman paras jumppaope. Ainakin häntä olisi kiva katsella.


Kertokaa minulle, miten minä aina onnistun syömään samaan aikaan kun katson näitä ällöjä jaksoja? Nytkin vetelin Runebergintorttua ihan iloisena ja sitten TV-ruutuun lävähtää tämä.

4 kommenttia:

 1. tosi syvällistä ja hyvää pohdintaa tuohon Samin ja Deanin suhteeseen liittyen, bravo!

  jos saa kysyä niin mistä katsot näitä ysikauden jaksoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riri, kiitos! Katson jaksoja netistä.

   Poista
  2. nimenomaan miltä sivulta? itselläni on kaikki kaudet dvd:llä mutta tuo ysikausihan ei vielä ole edes loppunut enkä tiedä pystynkö kärvistelemään kauaa :)

   Poista
  3. movie4k.to tai megashare.info

   Poista

Kiva kun jätät kommentin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails